Visa Europe, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkede tüketicilerin yurtdışı seyahat harcama alışkanlıkları ve ödeme şekilllerini ortaya koyan bir araştırma yaptı. Toplam 32.000 kişinin katıldığı “Uluslararası Harcamalar Araştırması” tüketicilerin yurtdışına çıktıklarında ödeme tercihlerini değiştirdiklerini gösteriyor. Araştırmaya göre tüketiciler, kendi ülkelerinde yaptıkları alışverişlerde ödemelerini ağırlıklı olarak kartla gerçekleştirirken, yurtdışına gittiklerinde nakitle ödemeye ağırlık veriyor.
“Uluslararası Harcamalar Araştırması” yurtdışına çıkan Türk tüketicilerin de harcamalarında nakit kullanmayı tercih ettiğini gösteriyor. Araştırmaya katılan Türkler ülke içinde yaptıkları harcamalarda sadece yüzde 22 oranında nakit kullanırken, yurtdışına çıktıklarında bu oran iki katına çıkıyor ve yüzde 43’e ulaşıyor.
Türk tüketicilerin yurtdışındaki ödemelere bakışı• Türk tüketicilerin yüzde 54’ü seyahate çıkmadan önce döviz alıyor çünkü yurtdışında para çekmekten ve banka kartı kullanmaktan daha az maliyetli olduğunu düşünüyor.
• Yüzde 58’i seyahat edilen ülkedeki ATM’den nakit çekmenin Türkiye’deki havaalanında döviz bürosundan döviz almaya göre daha maliyetli olduğuna inanıyor.
• Yüzde 49’u yurtdışında banka kartı ile ödeme yapmanın Türkiye’deki havaalanında döviz bürosundan döviz almaktan daha maliyetli olduğunu düşünüyor.
• Yüzde 50’sinden çoğu ATM’de nakit çekim veya POS’ta ödemede kendi para birimini tercih etmenin daha maliyetli olduğunu belirtiyor. %30’u ise seyahat edilen ülkenin para biriminin daha maliyetli olduğunu söylüyor.
• Yüzde 59’u nakitle ödemeyi güvenli bulurken, sadece %25’i banka kartıyla ödeme yapmanın güvenli olduğunu düşünüyor.
• Yüzde 50’si sahtecilik korkusuyla ve kartlarını güvenle kullanamayacağı düşüncesiyle tatile çıkmadan parasını bozduruyor.
“Yurtdışında banka ve kredi kartı kullanımı nakitten daha avantajlı”Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel: “Visa Europe olarak yurtdışında ödeme yöntemlerini incelemek için Avrupa genelinde yaptığımız “Uluslararası Harcamalar Araştırması”, ödemeler konusunda sahip olunan bir takım düşünce ve ön yargıları ortaya koyuyor. Yurtdışında kart kullanmanın döviz alıp nakit olarak ödeme yapmaktan daha maliyetli olduğu algısı, kartların yurtdışında geçmeyeceğine dair düşünceler ve sahtecilik endişesi, tüketicileri nakit kullanmaya yöneltiyor. Oysa bu endişelerin birçoğu aslında algıdan ibaret, hatta Visa kartlarıyla yapılan alışverişlerin pek çok durumda daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Kart sahiplerine yurtdışındaki ödemelerinde bankalarının uyguladığı şartları öğrenip alışverişlerinde öncelikli olarak banka ve kredi kartı kullanmalarını öneriyoruz. Bir kısım harcamalar için gerekebilecek nakit için ise seyahat ettikleri ülkedeki şehir içi ATM’leri kullanabilirler. Visa’nın sunduğu “Visa Travel Tools” mobil seyahat uygulaması sayesinde, ATM lokasyonlarını harita üzerinde kolayca bulabilirler. Bununla birlikte ATM’den nakit çekim ve POS’ta ödeme yaparken de seçenek sunulduğunda bulunulan ülkenin para birimi tercih edilmeli” dedi.
Kartlar ödemelerin en güvenli, kolay ve kontrollü yöntemi Merve Tezel, Visa kartlarının güvenlik standartları ve uygulamalarının tüketicileri sahteciliğe karşı koruduğunu, üstelik nakitle karşılaştırıldığında çalınma ve kaybedilme risklerine karşın güvenceler sunduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Kart sahipleri yurtdışına giderken yanlarına daha az miktarda nakit alıp, kartlarıyla dünya genelinde 200’ü aşkın ülkede 38 milyon noktada daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli alışveriş yapabilirler. Böylece seyahatte nakit taşıyarak riske girmezler”.
Kuzey Amerika ve Avrupa’da kartların geçerli olacağına olan güven yüksekTürk tüketicilerin yüzde 47’si gittikleri ülkede banka ya da kredi kartlarının geçerli olmayacağını düşünüyor ve yanlarında nakit taşımayı tercih ediyor. Kartların geçerli olacağı düşünülen ülkeler de farklılık gösteriyor. Türklerin büyük çoğunluğu kartlarını ABD (yüzde 96), Almanya (yüzde 96), İspanya (yüzde 89) ve Kanada (yüzde 87) gibi ülkelerde kullanabileceklerini düşünüyor. Ancak Uzak Doğu ya da Afrika ülkeleri dikkate alındığında bu oran düşüyor, örneğin Fas’ta kartların geçerli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran Kamboçya’da yüzde 13’e düşüyor.
Türkler 5 yıl öncesine göre daha fazla seyahat ediyorVisa Europe’un yurtdışına çıkan Türkler arasında yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 63’ü, her yıl bir kez yurtdışı seyahatine çıktıklarını söylerken, yüzde 37’si yılda iki ya da daha fazla yurtdışı seyahati yaptığını belirtiyor. Son üç yılda Türk tatilciler arasında yüzde 69 ile deniz tatili, yüzde 65 ile kısa süreli şehir turları ve yüzde 32 ile de macera tatilleri öne çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 57’si ise beş yıl öncesine göre daha fazla seyahat ettiğini belirtiyor.
Uluslararası Harcamalar Araştırması hakkında“Uluslararası Harcamalar Araştırması” tüketicilerin yurtdışı seyahat harcama alışkanlıkları ve ödeme şekilllerini anlamak amacıyla İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, İsveç, Türkiye, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, Norveç, Danimarka, Belçika, Finlandiya ve İsviçre olmak üzere 16 ülkede yapıldı. Her ülkeden 2000 kişi olmak üzere toplam 32.000 kişi katıldı.