Turkcell Erzurum'da 5 yılda 309 milyon TL'lik Ekonomi Yarattı

  • 14 yıl önce eklendi
  • 2474 defa incelendi
  • Puan : star star star star 27 incelemede 3,78 puan almıştır.
Turkcell’in Doğu’ya ilk ve en büyük teknoloji yatırımı olan Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi 5 yılda şehrin ekonomik ve kültürel hayatı açısından büyük fark yarattı. Merkezin etkilerini mercek altına alan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) “Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması”, bir şehrin kaderinin nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’in 2006 yılında hayata geçirdiği Erzurum Çağrı Merkezi, Erzurum ve çevresi için dönüm noktası niteliğinde bir istihdam yatırımına dönüştü. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı “Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması” halen yaklaşık 1000 kişilik istihdam kapasitesi ile bölgenin en büyük işvereni konumunda olan Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi’nin şehre 5 yılda yaşattığı ekonomik ve kültürel sıçramayı açıkça gözler önüne seriyor. Rapora göre Turkcell’in Erzurum’da yaptığı yatırım, harcamaların çarpan etkisi de devreye girince, üretim ve tüketimi tetikleyerek ekonomiye kayda değer bir canlılık getirdi. Turkcell’in 2006’dan bu yana Erzurum’da yaptığı harcamalar ve çarpan etkilerinin kümülatif değeri yaklaşık 309 milyon TL’yi buldu.

TEPAV: Turkcell yatırımlarıyla keşfeden girişimci

TEPAV’ın Erzurum’u mercek altına alarak hazırladığı raporun sonuçları, Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven ile Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Türkiye’nin Turkcell’i olarak aklımızda hep ülkemize, insanımıza nasıl katkıda bulunuruz sorusu var. Doğusu batısı fark etmiyor, istihdam ve fırsat eşitliği yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bugün, Turkcell’in 5 yıl önce “keşfeden girişimci” olarak yaptığı yatırımın bölgesel gelişime katkısına ve tüm şehirde ve bölgede yarattığı dönüşüme hep birlikte şahit oluyoruz. Doğu’ya yatırım yaparken katkımızın sadece iş olanağı sağlamakla sınırlı olmayacağını ve istihdamın yaşam kalitesine doğrudan etkisi olacağını öngörüyorduk. 40 milyon TL’lik bir yatırımın şehirde 300 Milyon TL üzerinde bir ekonomi yarattığını görmek ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor.  TEPAV’ın raporuyla dün kurduğumuz düşün bugün gerçeğe dönüştüğünü mutlulukla görüyoruz” dedi.

Kalkınmada teknolojinin kilit önemine işaret eden Ciliv sözlerine şöyle devam etti: “Dünya Bankası 2009 raporunda teknoloji sayesinde bölgesel ekonomik eşitsizliklerin, zamanla dengeli ve eşit gelişmeye dönüşebileceğini söylemişti. Bugün kurduğumuz teknoloji altyapısı sayesinde Türkiye’nin doğusu ve batısındakilerin aynı şart ve imkânlarda çalışabilmeleri mümkün. Biz Erzurum çağrı merkezimiz ile bunu ispatladık. Bizden sonra pek çok şirket hem Erzurum’da hem de çevre illerde istihdama yönelik benzer yatırımlara imza attılar. Bölgenin kaderini değiştirmede üstlendiğimiz rol nedeniyle gururluyuz.”

TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven ise hazırladıkları raporla ve Turkcell’in bölgedeki dönüşüme katkısıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin Batısından Doğusuna sanayi yatırımlarının kaydığına geçtiğimiz dönemde şahit olduk. Batı’dan Doğu’ya kayan özel sektör yatırımları, gittiği kentin çehresini değiştirme, onları dünya ekonomisiyle bütünleştirme ve her şeyden önemlisi gençler için yeni umutlar yeşertme gücüne sahip. Ancak hizmetler sektöründe bir iş kolunun, Batı’dan Doğu’ya kaymasının ilk örneğini Türkcell’in Erzurum’daki çağrı merkezi yatırımıyla birlikte görmüş olduk. Yaptığımız araştırma sonucunda, gerçekten de, buradaki yatırımın çağrı merkezi yatırımının çok ötesinde olduğunu tespit ettik. Açılan yeni bir istihdam sahasının ötesinde, kadınların işgücüne katılımı, beyin göçünün tersine çevrilmesi, kayıtdışılığın önemli ölçüde azalması, kentte insan kaynağının diğer sektörlere de olumlu katkı yapacak şekilde gelişmesi, kent hayatının canlanması gibi çok farklı alanlarda Turkcell Erzurum Çağrı Merkezi’nin ciddi etkileri olduğunu gördük. Erzurum’da özel sektörün gelişimi noktasında önemli bir değişim yaşanıyor bu günlerde. Turkcell Çağrı Merkezi de bu değişimde lokomotif işlevini üstlenmiş, bölgesel kalkınmada özel sektörün çekici rolüne önemli bir örnek teşkil etmiştir.”

Gençlerin ve kadınların istihdamı açısından büyük bir adım…

TEPAV’ın hazırladığı “Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması”na göre, Turkcell Çağrı Merkezi, en büyük işsizlik oranlarına sahip olan 15-34 yaş grubunda önemli bir istihdam kaynağı olarak öne çıktı. Merkez çalışanlarının yaş ortalaması 26.

Merkez, kayıt dışılığın önemli ölçüde düşürülmesinde rol oynadı. 2004 yılında %26 olan kayıtlı istihdam 2009’da %40’a yükseldi. Kayıt dışılığın çok yüksek olduğu kadın istihdamına da büyük katkıda bulundu.  Şu anda Erzurum Çağrı Merkezi’nde kadın çalışan oranı %46. Rapora göre, merkezde çalışanların büyük çoğunluğu Turkcell Çağrı Merkezi dışında bir yerde çalışmalarına ailelerinin izin vermeyeceklerini belirttiler.

Dışarıya beyin göçü durdu, şehir hayatı canlandı

Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi, yarattığı nitelikli istihdamla Erzurum’da yoğun bir şekilde yaşanan beyin göçünü durdurmada önemli bir hamle oldu. Rapor için yapılan anketlerde çalışanların yüzde 33’ü “Burada çalışmıyor olsalardı, Erzurum’un dışında iş arayacaklarını” belirtti.

Çalışanlarla yapılan anketler de merkezin Erzurum’da sosyal hayatı canlandırmada çok etkili olduğunu gösteriyor. Kadınların çalışma hayatına katılımı konusunda algıların olumlu yönde değişmesine ek olarak, gençlerin ve kadınların sosyal hayatlarında da değişiklikler meydana geldi. Kültürel aktivitelere gösterilen ilgi, daha ılımlı karşılanmaya başlandı. Çalışanların %75'i Merkez’de çalışmaya başladıktan sonra kültürel etkinlik, eğlence ve sportif faaliyetler için daha fazla kaynak ve zaman harcadıklarını belirtti.

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde çağrımerkezi ön lisans programı açıldı

Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi iş birliği ile, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakülteleri’nde “Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı” açıldı. Türkiye’de bir ilk olan bu program sayesinde, çağrı merkezi ve müşteri temsilcisi sektörüne üniversite mezunu nitelikli eleman yetişmesi sağlanmış olacak.

Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi çalışanlarından 29 kişi, yetkinliklerini daha ileri taşımak üzere Atatürk Üniversitesi’ndeki “Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı”na kaydoldu.





İlgili etiketler : Turkcell, Turkcell Erzurum, Turkcell Global Bilgi, Erzurum Çağrı Merkezi,

Haber Sahibi

Turkcell
  • Eklenme Tarihi

    : 15 Eylül 2011
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Aralık 2011
  • Trafik

    : 2474

Diğer Turkcell Haberleri

Benzer Haberler