Karadeniz insanının yaratıcı ve eğlenceli yanını ön plana çıkaran, tahta F1 araçlarının kıyasıya mücadele ettiği Red Bull Formulaz, 17 Ağustos Pazar günü Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde gerçekleştirilecek. Bölgeye özgü keçi kılı çoraplar ve kara lastik ayakkabıları giyen pilotların sadece tahta ve çivi kullanılarak üretilen arabalarıyla yokuş aşağı yarıştığı 1.6 kilometrelik parkur bu yıl da eğlence pistine dönüşecek. Motorsporlarının dünyaca ünlü ismi Kenan Sofuoğlu da, 2008’den beri Formula 1’e Karadeniz usulü kafa tutan Red Bull Formulaz’a tahta arabasıyla konuk yarışçı olarak katılacak. Motorların susacağı, kıvrak zekanın konuşacağı bu yarışa 18 yaş üstü herkes katılabiliyor.
Genç yaşlı herkesi bir araya getiren ve Karadeniz insanının yaratıcılığını ön plana çıkaran Red Bull Formulaz tahta araba yarışları, bu yıl altıncı kez düzenleniyor. Etkinlik, Karadeniz’de gençlerin ve çocukların temel eğlencesi olan ve tarihi 1900’lere dayanan tahta araba yarışlarının coşkusunu günümüze taşımayı hedefliyor. Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde yapılacak yarışlar, tahta arabaları bir çocuk oyuncağı olmaktan çıkarıp kıran kırana mücadelenin verildiği eğlenceli bir yarış aracına dönüştürüyor.
17 Ağustos Pazar günü koşulacak olan ve Formula 1’e kafa tutan Red Bull Formulaz, kendine özgü kuralları, eğlenceli parkuru ve gencinden yaşlısına Karadeniz insanını buluşturan şenlik atmosferiyle dikkat çekiyor. Altıncı yılındaki etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından katılan yarışmacılar, kendi tasarımları olan birbirinden ilginç tahta arabalarla 1600 metrelik parkuru yer yer saatte 60-70 kilometre hıza erişecek ve parkuru en kısa sürede tamamlamaya çalışacak.
Yarışa katılan araçların tamamen tahtadan ve el yapımı olması gerekiyor. Montaj desteği sırasında kullanılacak çivi ve vida dışında araçlarda hiçbir metal aksam kullanılmıyor. Araçların maksimum uzunluğu 170 santimetre, maksimum genişliğiyse 70 santimetre ile sınırlı. Yönlendirme için direksiyonu bulunması gereken araçta dört tekerlek şart. Tekerlek yükseklikleri de 25 santimetreyi aşamıyor. Araçlar yerçekimi ile yokuş aşağı hareket ediyor ve içlerinde motor bulunmuyor.
Kıl çorap ve kara lastikle yediden yetmişe katılımRed Bull Formulaz’ın 100 yıllık tahta araba ve Karadeniz kültürünü yaşatan bir başka özelliği ise tüm yarışmacıların giymesinin zorunlu olduğu kıl çorap ve kara lastik ayakkabı. Keçi kılından yapılan ve kışın sıcak, yazın serin tutmasıyla bilinen Karadeniz’in meşhur kıl çorapları, su geçirmeyen kara lastik ayakkabılarla ayağa giyiliyor. Kara lastik ayakkabılar, Red Bull Formulaz sporcularına ayrıca zor anlarda ayak freni yapma imkanı da sağlıyor. 40 yaş üstü katılımcıların ayrı bir kategoride yarıştığı Red Bull Formulaz, 18 yaş üstü herkesin katılımına açık. Yaratıcılığına güvenen ve tahta araba sahibi herkes başvuru yapabiliyor.
Eğlenceli parkurun anatomisi Red Bull Formulaz yarışı 1600 metrelik parkurda yokuş aşağı tamamlanıyor. Yarışmacılar yer yer 10 derecenin üzerine çıkan eğimin yanında keskin virajlarla da mücadele ediyor. Saatte 60-70 kilometre hızlara ulaşabilen yarışın eğimli ve virajlı parkurunda yarışmacıların uçuruma düşmemesi için yol boyunca kenarlara saman balyaları yerleştiriliyor.
Olası kazalara karşı kıl çorap ve kara lastik ayakkabıyla birlikte yarışmacılara kask, kolluk ve dizlik de takılıyor. Bitiş çizgisine en önde ulaşan yarışmacılar arasında ilk üçe girenler tam, yarım ve çeyrek altınla ödüllendiriliyor. Ayrıca en yaratıcı tasarımı ortaya koyan aracın sahibi de özel tasarım ödülünü alıyor. Yarışmacıların yaratıcılıklarını ve performanslarını birleştiren Red Bull Formulaz, Karadeniz'de yapılan en dikkat çekici yöresel aktivitelerden biri olarak 17 Ağustos için gün sayıyor.