Dünyanın en büyük tematik akvaryumu İstanbul Akvaryum, nesli tükenme riski olan hayvanların korumasını ve doğal hayatlarındaki koşullarını sağlayarak üremesini gerçekleştiriyor.
İstanbul’un yeni cazibe merkezi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan İstanbul Akvaryum, nesli tükenmekte olan balıklara ev sahipliği yapıyor. Çeşitli sebeplerle dünyada yasadışı yollarla avlanan ve bir kısmının nesli tükenmiş ya da nesli tükenmekle karşı karşıya kalmış Mersin- Acipencer guldenstaedtii(Rus Morinası), Acipencer stellatus(Yıldızlı Mersin balığı), Napolyon-Cheilinus undulatus ve Bangai Kardinal Balıkları Pterapogon kauderni İstanbul Akvaryum’ da koruma altına alındı.
İstanbul Akvaryum balıkları koruma altına almakla kalmayıp neredeyse doğal ortamlarında gibi yaşayan balıkların üremesine de yardımcı oluyor. Soyu tükenmekte olan balıklardan Pterapogon kauderni Bangai Kardinal Balıkları geçtiğimiz aylarda, farklı dönemlerde toplam 13 yavru dünyaya getirdi. Nesli tehlikede olan diğer balıkların ise üremesi için yapılan çalışmalar devam ediyor.
Mersin Balığı Türleri-Huso huso (Mersin Morinası),Acipencer guldenstaedtii (Rus Morinası)
Bazı mersin balıkları Huso huso (Mersin Morinası) beş metre uzunluğa, 1-1,5 ton ağırlığa ulaşabilirler, ve bu yüzden en büyük balıktır. Çoğu mersin balığı türleri tuzlu sularda veya tuzlu-tatlı suyun karıştığı nehir ağızlarında yaşarlar. Göçebe hayatı sürdüren türleri gençliklerini tatlı suda geçirip, sonradan denize göç ederler ve erginleşince çiftleşmek için tekrar tatlı suya dönerler. Yumurtalarından havyar elde edildiğinden çok değerlidir. Mersin balıklarının yüksek bir su kalitesine ihtiyaçları olduğu için, kirlenen ırmaklardan dolayı 20'nci yüzyılda batı Avrupa'da nesli nerdeyse tamamen tükenmiştir. Mersin balıkları özellikle çok pahalıya satılan havyarları için avlanılmaktadır.
Napolyon Balığı - Cheilinus undulatusTürünün en büyüğü olan bu balıkların ulaşacağı maksimum uzunluğu 2.2 m’ye, ağırlığı ise 90 kg’a kadar ulaşabilmektedir. Ortalama uzunlukları ise 60 cm civarındadır. Kızıldeniz, Pasifik ve Hint Okyanusu’nda yaşarlar. Yaşlı olanlarının alınlarında yumruk şeklinde bir çıkıntı bulunur. Mercanlar ve küçük deniz böcekleriyle beslenirler. 5- 7 yaş arası cinsel olgunluğa erişirler. Erkek bireyler 25 yaşına kadar yaşarken, Dişi bireylerin ömrü yaklaşık 30 yıldır. Napolyon Balıkları uzun ömürlüdür fakat üreme hızı çok yavaştır. Endonezyalı balıkçıların lezettli eti için yasadışı olarak avladığı balık, çinli alıcılara yüksek fiyatlara satılıyor.
Kardinal BalıklarıKardinal balıkları Apogonidae ailesinden olan balıklardır. İsmini Endonezya’nın Banggai adasından alan Banggai kardinalleri (Pterapogon kauderni) ve Pajama kardinalleri (Sphaeramia nematoptera) ülkemize ithalatı sık yapılan kardinallerdir. Kıyı yerlerde mercanların ve denizkestanelerinin üzerlerinde bulunurlar. Yavru balıklar, denizkestanelerinin arasına saklanarak hayatta kalmaya çalışır. Kardinal balıkları cinsiyetsiz doğarlar. Belli bir zaman sonra erkek ve dişi olurlar. Eş tutup gruptan ayrılırlar ve birlikte yan yana yüzmeye başlarlar. Kardinal balıklarının yumurtlama esnasında yaptıkları dans çok hoştur. Dişi ilk önce yumurtaları çıkarır ve erkeğe transfer eder. Yumurtaları denizatları gibi erkek taşır. Erkeğin ağzındaki yumurtalar ortalama 18-20 gün sonra kuyruğu ve başı çıkmaya başlar. 25-27 gün sonra da, erkek balık, yumurtaları uzun dikenli deniz kestanesine bırakır. CITES koruma kapsamında olan Banggai kardinallerinin nesillerinin devam etmesi için üretime daha fazla destek olunması gerekmektedir.