Türk firmalarının yurt dışındaki yatırımlarını izleyerek onlara iş yaptıkları uluslararası piyasalarda da hizmet sunmayı amaçlayan Türkiye İş Bankası, Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosova’nın başkenti Priştine’de şube açtı. İş Bankası Priştine Şubesi başta Kosova’da faaliyet gösteren Türk firmaları olmak üzere kurumsal ve ticari bankacılık ağırlıklı hizmet verecek.
İş Bankası’nın Priştine şubesinin açılışına İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Türkiye Bakanı Mimoza Kusari Lila ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar katıldı.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Priştine Şubesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada Kosova’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek Kosova ve Türkiye arasındaki ortak tarihi geçmiş ve kardeşlik bağlarının önemine dikkat çekti. Bu bağların pekiştirilmesi amacıyla hem diplomatik hem de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesiyle önemli adımların atıldığını, Kosova’daki Türk yatırımlarının toplam tutarının 280 milyon ABD Doları’na yaklaştığına ifade eden Adnan Bali, Türkiye-Kosova dış ticaret hacminin 2011 yılında 276 milyon ABD Doları düzeyine ulaştığı ve Türkiye’nin Kosova’nın ithalatında 4. sırada yer aldığı bilgisini verdi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kosova’daki Türk yatırımcılarının sayısının yıldan yıla artış gösterdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağına ve iki ülke arasında gerçekleşen dış ticaret işlemlerine İş Bankası olarak önemli düzeyde aracılık edeceğimize inanıyoruz” dedi.
“Sınır ötesi genişleme faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz”İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yakın coğrafyaya yaptıkları yatırımlarla güçlerini Türkiye’nin dışına taşıdıklarını ifade ederek şunları söyledi, “Bankamız Türk ekonomisine destek olmayı ve sağlıklı büyüme stratejisini kararlılıkla uygulamayı sürdürmektedir. Sınır ötesi genişleme faaliyetlerimizi de hem iştirak edinme, hem de yurt dışı şube açılışlarıyla devam ettiriyoruz”.
İş Bankası’nın sınır ötesi bankacılık vizyonunun temelinde, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir yere sahip olan bölge ülkelerdeki fırsatların değerlendirilmesinin ve Türk şirketlerinin bu ülkelerde yaptıkları yatırımların önemli boyutlara ulaşmasının bulunduğunu belirten Adnan Bali, değerlendirme kriterleri arasında, büyüme potansiyeli arz eden ülkelerin siyasi ve hukuki yapıları ile makroekonomik göstergelerinin yanında, ülke nüfusunun demografik yapısı ve Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerin yoğunluğunun yer aldığını söyledi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası’nın önümüzdeki dönemde başta Azerbaycan ile Balkan ülkeleri ve Ortadoğu bölgesi gibi yakın coğrafyalar olmak üzere, Türkiye ile köklü ticari ve ekonomik ilişkileri bulunan bazı ülkelerde yeni inisiyatifler almasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çekti.
Aktif büyüklük açısından Türkiye’nin en büyük bankası olan İş Bankası, sınır ötesi genişleme faaliyetlerini iştirak edinme ve yurt dışı şube ve temsilcilik açılışlarıyla sürdürüyor. İş Bankası 2011 yılında Rusya’da banka almış adını İşbank Rusya olarak değiştirmişti. İşbank Rusya halen Moskova, Volga, Saint-Petersburg, Saratov ve Novosibirsk federal bölgelerinde toplam 14 şube ile faaliyet gösteriyor.
İş Bankası’nın yüzde 100 iştiraki olan İşbank AG’nin ise Almanya’daki 13 şubesinin yanı sıra Fransa, Hollanda, İsviçre ve Bulgaristan’da 2011 yılında açılan Sofya Şubesi ile birlikte toplam 17 şubesi bulunuyor. İş Bankası’nın ayrıca KKTC’de 14, Londra, Bahreyn, Erbil ve Gürcistan’da birer şubesi, Çin’de ve Mısır’da da temsilcilikleri bulunuyor.