İstikbal’in düzenlediği “İstikbalini Tasarla” mobilya tasarım yarışmasına katıl, birbirinden özel fırsat ve ödüllerle kendi geleceğini parlat!
Boydak Holding’in mobilya sektöründeki amiral markası İstikbal, Türkiye’de tasarım kültürünün gelişmesine olanak sağlayacak, genç tasarımcıları destekleyen, ‘İstikbalini Tasarla’ mobilya tasarım yarışmasının lansmanını gerçekleştirdi. Yarışma tasarımla ilgili bölümlerde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile henüz profesyonel hayata atılmamış yüksek lisans öğrencilerini kapsıyor. Yaklaşık 120 Bin TL’ye yakın para ödülünün yanı sıra, başarılı tasarımcılar eşliğinde workshoplar, öğrenimi devam eden öğrencilere aylık 500 TL olmak üzere toplamda 4.500 TL burs olanağı ve 18 mezun tasarımcıya Boydak Holding iştiraklerinin tasarım birimlerinde kariyer olanağı sunan yarışma, sunduğu fayda ve ödüllerle bir ilk.
Boydak Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin’in fikir öncülüğünü yaptığı yarışma, İstikbal markasının tasarıma ve tasarımcıya verdiği değerin bir ölçütü. 1957 yılından bu yana ülkemiz mobilya sektörüne yön veren marka, “Her dilde ev demek O” mottosunu desteklemek, globalde yakaladığı ivmeyi genç tasarımcıların sinerjisi ile geliştirmeyi hedefliyor. Ülkemizin, katma değeri yüksek, tasarım satan bir konuma gelmesi açısından yarışma büyük bir öneme sahip.
Yarışmanın jüri üyeliğini Türkiye’nin tasarım alanında uzman olan akademik bir kadro ve değerli tasarımcılar ile Boydak Holding tasarım ekibi yöneticileri yapıyor. Son başvuru tarihi 29 Haziran, çalışmaların değerlendirme tarihi 10 Temmuz ve sonuçların açıklanma tarihi ise 13 Temmuz 2018.
TASARIM YARIŞMASININ AMACI
Geleceğin tasarımcılarına mobilya tasarımı deneyimi yaşatmak ve başarılı öğrencilerimizi ödüllendirmek, genç yeteneklerin Boydak Holding bünyesinde staj yapmalarına olanak sağlamak, staj sürelerince verilecek eğitimlerle gelişimlerine katkıda bulunmak ve süreci başarıyla tamamlayan öğrencilerimize iş imkânı sunmak.
1. KONSEPT MOBİLYA KATEGORİSİ
Oturma Grubu - Sehpa - Yemek Grubu
(Oturma grubu; koltuk-kanepe takımı ya da köşe takımı + sehpa, yemek grubu; büfe, yemek masa-sandalyesi ile birlikte vitrin ya da duvar ünitesi) Tasarlanacak yaşam alanında, oturma birimi ile yemek birimi konsept anlayışı ile dizayn edilmelidir.
2. AKILLI MOBİLYA KATEGORİSİ
Teknoloji, fonksiyon ve ergonomiyi bir potada eriten tasarımlar.
a. GENÇ ODASI KATEGORİSİ
(Kendi yaşam alanını tasarla) Gençlerin kendi yaşam alanlarını günün koşullarına göre yeniden tasarlaması hedeenmektedir. Genç odasını oluşturan standart ünitelerin tasarlanabileceği gibi, bu kapsamdan bağımsız; oturma, çalışma, dinlenme, depolama ve eğlenme fonksiyonlarını bünyesinde barındıran ürün kurgusunu tasarımcının belirleyeceği mobilyalar tasarlanabilir.
Oda için düşünülen alan 16 m2’lik bir alandır. Tasarımlar maksimum bu alanı değerlendirecek şekilde tasarlanabilir.
b. DEPOLAMA KATEGORİSİ
Günümüzde git gide daralan mekanlarda oluşan depolama problemlerini ortadan kaldıran mobilyalar; dolap, büfe, masa, baza, koltuk vs.)Seçilen tek bir üründe depolama ihtiyacı için akıllı bir biçimde çözüm önerileri getirilmelidir.
c. OTURMA ÜNİTESİ KATEGORİSİ
(Konfor ve teknolojinin birleştiği oturma üniteleri; koltuk, kanepe veya köşe grubu)Teknolojinin ağırlıkla yaşam alanlarımıza girdiği günümüzde, günün ihtiyaçlarına yönelik, en az 3, en fazla 7 kişiye oturma olanağı sağlayan oturma üniteleri tasarlanmalıdır.
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
Yarışmaya üniversitelerin; Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri ile herhangi bir ticari kuruluşta çalışmayan lisansüstü öğrencileri katılabilirler. Katılımcıların yarışma başvuru tarihinden 6 ay öncesine kadar, üniversitelerinde öğrenci olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Yarışmaya grup olarak katılmak isteyenlerin katılım koşullarına uymaları gerekmektedir. Seçtikleri grup lideri grubun temsilcisi olarak kabul edilir ve ödül grup liderine teslim edilir. (Grup üyeleri maksimum 4 (dört) kişiden oluşmalıdır.) Her bir ekip üyesinden öğrenimlerini belgelemeleri istenmektedir.
Katılımcılar tüm kategorilere birden fazla proje ile başvurabilirler. Katılımcılar birden fazla kategoride başvurabilirler.
Bir katılımcı bir projede grup üyesi iken kendi bireysel projeleri ile de katılabilir veya bir başka grubun proje ekibinde de yer alabilir. Bir kişi en fazla 3 farklı proje ekibinde yer alabilir.Türkiye sınırları dahilinde eğitim veren eğitim kurumlarında okuyan yarışmacılarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aranmamakla birlikte, yurt dışında eğitim gören katılımcılarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şartı aranmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Hazırlanacak olan projeler; daha önce başka bir yerde sergilenmemiş ve başka bir yarışmaya gönderilmemiş olmalıdır.
KURALLAR
• Her proje için A3 normunda en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) paftalık beyaz zeminde bir tasarım www.istikbalinitasarla.com web sayfası üzerinden online olarak teslim edilecektir. Her projede, tasarımın amacı ve içeriğini anlatan farklı açılardan görünüşler yer alacaktır.Pafta alt kısmında tasarımın; kategorisi, isim önerisi, konsepti, hikayesi, uygulama materyal ve teknikleri yer alacaktır.
• Ana görseller maksimum 5000 pixel genişliğinde ve 300 dpi çözünürlükte ve a3 kağıda baskıya uygun olmalıdır.
• 3D görselleştirmeler tercihe bağlı eklenebilir.
• Aksonometrik çizim ve perspektier tercihe bağlı eklenebilir.
• Tasarımları açıklayan minimum 150 kelimeden oluşan tanıtım metinleri ayrıca eklenmelidir.
• Pafta üzerinde veya tasarım görselinde katılımcının veya proje grubunun ismi, okulları, resmi ve iletişim bilgilerinin yer alması kesinlikle yasaktır.
• Tasarımların her sayfasının sağ üst köşesine 3 harf ve birbirinden farklı 4 rakamdan oluşan bir rumuz yazılacaktır. Yarışmaya birden fazla proje ile katılanlar, her tasarım için ayrı bir rumuz vereceklerdir. Katılımcılar her kategoride en fazla 3 (üç) proje ile katılabilecektir. Pafta üzerinde veya tasarım görsellerinde katılımcının ismi, resmi, okulu ve iletişim bilgileri gibi şahsi bilgilerin olması kesinlikle yasaktır.
• www.istikbalinitasarla.com web sayfasındaki online başvuru sistemi üzerinden gönderilen tüm başvurular, jüri ekibi tarafından değerlendirilerek, her kategoriden 5 proje toplamda 20 proje değerlendirmeye alınacak 12 proje derecelendirmeye hak kazanacaktır.