Yemeksepeti.com Yurtdışı Yatırımlarına Hız Verdi

  • 14 yıl önce eklendi
  • 4206 defa incelendi
  • Puan : star star star 87 incelemede 2,69 puan almıştır.

Türkiye’nin ilk ve en büyük online yemek siparişi sitesi olan yemeksepeti.com, Rusya’dan sonra Arap Emirlikleri’ne yaptığı yatırımlarla da adından söz ettiriyor. Foodonclick.com sitesiyle önce Dubai’yi ve ardından da Abu Dhabi ile Sharjah’ı online yemek hizmetiyle tanıştıran yemeksepeti.com, kuruluşunun 10. yılını kutlarken, yatırımlarına global ölçekte hız veriyor.

İlk kez 2000 yılında Türkiye’yi online yemek siparişiyle tanıştıran yemeksepeti.com, sunduğu kaliteli hizmetle kullanıcılarının hayatında vazgeçilmez bir yer edindi. Yemeksepeti.com, Türkiye’de hızla yaygınlaşmasının yanı sıra bugün global bir marka olma yolunda attığı adımlarla da adından söz ettiriyor. Yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası alanda da girişimcilere örnek proje olarak gösterilen yemeksepeti.com, kuruluşunun 10. yılını kutlamasının ardından ülkemiz sınırlarını da aşmaya başlamış bulunuyor.

Yemeksepeti.com’un ilk olarak 2010 yılında temellerini attığı Rusya’daki yatırımı Izrestorana.ru 400’e yakın restoranı ile tüm Moskova ve çevresinin yanı sıra St. Petersburg’dan da sipariş kabul ediyor. Foodonclick.com ise bugün 450 üye restoranla tüm Dubai’ye hizmet veriyor. Global ölçekte büyüme vizyonuyla hareket eden yemeksepeti.com, son gerçekleştirdiği yatırımların ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nde Sharjah ve Abu Dhabi’de de hizmet vermeye başlamış bulunuyor.

Yurtdışında yatırım, Türkiye’de istihdam!

Yemesepeti.com’un yurtdışı yatırımlarının bütün hosting, teknik altyapı desteği ve teknik destek hizmetleri Türkiye’deki merkezden veriliyor. Dubai ve Rusya’daki siteler ülkemizde host ediliyor. Ayrıca, iki ülkenin çağrı merkezi hizmeti de Türkiye’den yönetiliyor. Bir diğer ifadeyle, yemeksepeti.com yurtdışındaki yatırımlarıyla Türkiye’de istihdam sağlıyor.

“Birleşik Arap Emirlikleri’nde pazar Rusya’ya göre daha hazır.”

Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, yurtdışında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Birbirlerinden apayrı kültürleri olan iki farklı ülkede operasyon gerçekleştiriyoruz. Dubai, Sharjah ve Abu Dhabi’de Arap yarımadası içinde bir expat kültürüyle karşı karşıyayız; yani dünyanın her yerinden insanlar, çalışmak için hızla gelişmekte olan bu zengin merkezlere geliyor ve biz de çok kültürlü bir nüfusa hizmet veriyoruz. Gerek Dubai’de gerekse BAE’de paket servis hizmeti yaygın olarak kullanılıyor. Foodonclick.com sitemizle sunduğumuz online sipariş hizmetine kullanıcılar ve restoranlar yoğun ilgi gösteriyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri’nde pazar Rusya’ya göre daha hazır ve burada daha rahat büyüyoruz, fakat Rusya’da da altyapıyı geliştirmek çok daha kolay. Kısacası, iki tarafta farklı dengeler söz konusu oluyor ve bu da bize yepyeni deneyimler kazandırıyor. Bu deneyimleri çalışmalarımıza etkili bir şekilde dahil ediyoruz. Türkiye’de hızla büyürken, yemeksepeti.com’un yurtdışında da daha geniş bir alanda adından söz ettirmesini hedefliyoruz. Ülkemizde ve yurtdışında yatırımlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Yüzde 50’si yurtiçinde olmak üzere 2011 yılında toplam 5 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştireceğiz.”

Neden Rusya ve Dubai?

Yemeksepeti.com CIO’su Melih Ödemiş ise, yurtdışında yatırım yaparken göz önünde bulundurdukları kriterler hakkında ise şu bilgileri verdi: “Yurtdışında yatırım yapacağımız yerleri belirlememizde etkili olan parametrelerden ilki nüfus yoğunluğu oluyor. Yemek siparişi hizmetinde nüfusun büyüklüğünden çok yoğunluğu önemlidir, çünkü restoranın siparişi götürebileceği belirli bir mesafe vardır. Dolayısıyla böyle bir iş modeli için İstanbul, Ankara ya da Londra, New York gibi kalabalık nüfuslu şehirler ön plana çıkıyor. Örneğin, Moskova’da 17–18 milyon insan yaşıyor. Bu nedenle de burayı yatırım yapmak içinde ideal bir yer olarak gördük. Şehir nüfusu dışında internet entegrasyonunun durumu ve paket servisin olup olmadığı gibi konular da böyle bir yatırım yapmak için değerlendirilmesi gereken önemli kriterler. Bunun dışında, rakiplerin varlığının da sorgulanması gerekiyor. Öte yandan yurtdışında yatırım kararı alırken kültürel faktörleri de göz önünde bulunduruyoruz. Örneğin, Güney Avrupa’nın yatırım için tercih etmememizin nedeni, İtalya, İspanya ve Fransa'nın bazı bölgelerinde dışarıda yeme kültürünün hakim olması. Paket servis bu bölgelerde çok fazla kullanılmıyor. Biz de bu gibi yerlere öncelik vermiyoruz.”

Yurtiçi ve yurtdışında yatırımlar 2011’de de devam ediyor

Yemeksepeti.com 2011 yılı sonuna kadar Türkiye’de toplam 50 ilde hizmet vermeyi hedefliyor. Yurtdışı tarafına baktığımızda ise, yemeksepeti.com Rusya’daki yatırımı olan izrestorana.ru ile 2011 yılının sonuna dek Rusya’da 1 milyonun üzerinde nüfusu olan tüm şehirlerde olmayı planlıyor. İki sene içinde ise eski Rus cumhuriyetlerinin tamamında yer alınması öngörülüyor. Yemeksepeti.com 2011 yılında %45’lık bir büyüme gerçekleştirmeyi ve şu anda 900 bin olan kullanıcı sayısını da 1 milyon 250 bine çıkarmayı hedefliyor.




İlgili etiketler : Yemek, Yemek Siparişi, Yemeksepeti.com, Yemek Sepeti, Yurtdışı, Yatırım, Elektronik Ticaret, Rusya, Arap Emirlikleri,

Haber Sahibi

Yemeksepeti.com
  • Eklenme Tarihi

    : 7 Nisan 2011
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 30 Haziran 2011
  • Trafik

    : 4206

Diğer Yemeksepeti.com Haberleri

Benzer Haberler