İstanbul Üniversitesi'nin “Nadir Eserleri Toplumla Buluşturma” ve Teknosa'nın “Tarih İçin Teknoloji” konseptiyle birlikte hayata geçirdikleri Nadir Eserler Projesi kapsamında, Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. Sultanı Kanuni Sultan Süleyman 446. vefat yılında anılacak.
Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi ve Türkiye’nin lider teknoloji perakendecisi Teknosa, Kanuni Sultan Süleyman döneminin dev eserlerini sanatsaverler ile buluşturuyor. İstanbul Üniversitesi ve Teknosa, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın ölümünün 446. vefat yılında “Cihan Hükümdarını” anmak amacıyla bir proje geliştirdi.
Proje kapsamında Türkiye'de, ilk defa sanal bir kütüphane kurulacak ve yine ilk defa önemli bir mimari eserin, Süleymaniye Camii’nin, interaktif simülasyonu oluşturulacak. Bugüne kadar Nadir Eserler Projesi kapsamında kütüphanedeki binlerce eserin dijital ortama aktarılması konusunda İstanbul Üniversitesi’ne teknoloji desteği sağlayan Teknosa, şimdi de İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait 3 tek nüsha yazma eseri dijital ortama taşıyor.
Dünyada tek nüshaları İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan Divan-ı Muhibbi, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn, Kitab-ı Bahriye adlı eserler Teknosa’nın yardımıyla gelişmiş dijital araçlar vasıtasıyla koruma altına alındı. Ülke tarihine ışık tutan nadir eserleri geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlayan proje ile kamuoyunda tarihimize yönelik ilgi ve bilinç yaygınlaştırılmaya çalışılıyor, ayrıca özel ve kamu kuruluşları ile üniversitelere benzer projelerde öncülük etmek amaçlanıyor.
Proje kapsamında ayrıca dönemin önemli mimari eserlerinden olan Süleymaniye Camii’nin de 3 boyutlu interaktif simülasyonu hazırlandı. Türk-İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eserini, tüm Türkiye sanal olarak gezebilecek.
Kanuni Dönemi Sanal Galeride Proje için oluşturulan web sitesinde, Muhibbi divanından alınarak bestelenmiş Naat'lar, Kanuni döneminin önemli imgeleri ve kişileri (Piri Reis, Matrahçı Nasuh, Mimar Sinan), döneme ait İstanbul'daki eserlerin fotoğraf sergisi, günümüze ulaşmış Kanuni’ye ait olan elbise ve özel eşyalar da 3 boyutlu sanal sergi sayesinde tarih tutkunları ile buluşacak. Sanal galeri, 31 Aralık 2012 tarihine kadar açık kalacak.
Dönemin Dev Eserleri Toplumla BuluşuyorKonuyla ilgili olarak “İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi ve Müzesi” projesinde çok önemli adımlar attıklarını söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Üniversitesi tarihi binalarını, yerleşkelerini aslına uygun olarak restore ediyor. Yıpranmış ve atıl durumdaki yapılarını kullanılabilir hale getiriyor. Bu proje ile bağlantılı olarak İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki nadir eserleri modern koruma teknikleriyle yeniden düzenliyoruz. Teknosa ile birlikte kütüphanede bulunan nadir eserlerin dijital ortama aktarılmasına devam ediyoruz. Aktarılan eserler sanal ortamda bütün dünya ile paylaşılacak. Hiç bir yerde başka bir nüshası olmayan bu eserleri toplumun hizmetine açacağız. Teknosa ile ortak çalışmamız hızla devam ediyor. 46 yıl Osmanlı İmparatorluğuna hükümdarlık yapmış olan Cihan Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman'ın 446. vefat yılında yapacağımız anma etkinliklerinde o döneme ait ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde var olan eserleri gün yüzüne çıkartıp toplumla buluşturacağız.”
Nadir Eserleri Dijital Ortama AktarıyoruzTeknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane ise, Teknosa’nın Türk tarihine ve mirasına sahip çıkmaya devam ettiğini söyleyerek, “İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle 2007’de başlattığımız proje kapsamında İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan eserleri dijital ortama aktarıyoruz. Bu yıl ise Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun süre tahtta kalan ve en başarılı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın 446. vefat yıldönümü vesilesiyle, hem kendisini anmak hem de o parlak döneme ait eserlerin gelecek kuşaklara bırakılmasını sağlamak için projemize yeni bir boyut kazandırdık.” dedi.