Ürünleri ile hayata lezzet ve mutluluk katan ETİ, “ETİ Karam” ve “ETİ Tutku” çikolata tasarımları ile Fransa'nın en önemli tasarım ödülü olan “Label of the Observeur Du Design 2012"ödülüne layık görüldü.
“Agence pour la Promotion de la Création Industrielle (APCI)” tarafından 1999’dan bu yana düzenlenen “Observeur Du Design” ödülüne hak kazanan diğer tasarımlarla birlikte “ETİ Karam” ve “ETİ Tutku” Çikolata tasarımları 9 Kasım’dan bu yana Paris’teki “Cité des sciences et de l'industrie” de sergileniyor. Ayrıca ödüllü tasarımlar 2 yılda bir yayınlanan “Observeur Du Design ödüller kitabı”nda da yer alacak.
ETİ, ürünlerin tasarımı için Gamze Güven gibi alanında uzman, farklı sektörlerde ulusal ve uluslararası endüstri kuruluşlarına tasarım ve danışmanlık yapan, başarısı ödüllerle kanıtlanan usta bir tasarımcıyı tercih etti. Gamze Güven’in seçilmesinde, hedef kitlenin nabzını çok iyi tutması ve elde ettiği verileri yansıttığı tasarımları ile geniş kitlelere hitap edebilmesinin büyük payı oldu.
Ödüllü tasarımların yaratıcısı Gamze Güven’le birlikte sergiye katılan ETİ Pazarlama Hizmetleri Müdürü Merve Erdebil Munguldar “ETİ, yarım asırı aşan tecrübesiyle hayata lezzet yoluyla mutluluk katan bir marka. Bu başarının ardındaki en önemli faktörlerden biri ETİ’nin her alandaki innovatif yaklaşımı. ETİ, sadece ürünleriyle değil tüm fonksiyonlarıyla “yenilikçiliği ve farklılaşmayı” hedefliyor. Fransa’dan aldığımız
tasarım ödülü de bunun en güzel örneklerinden. “ETİ Karam” ve “ETİ Tutku” çikolata tasarımları ile hem bitter hem de sütlü çikolatada süregelen kalıpların dışına çıkılarak, tüketicilerimizin çikolata yeme alışkanlıklarına uygun bir şekilde çikolatadan aldıkları hazzın artırılması hedeflendi. Kalitatif ve kantitatif olmak üzere birkaç aşamadan oluşan araştırmalarla yaklaşık 3 bin 500 kişi ile görüşüldü bu süreçte sütlü ve bitter çikolata tüketicilerinin çikolata yeme alışkanlıkları, beklentileri ve motivasyonları detaylı olarak incelendi. Kapsamlı araştırmaları sonrasında ETİ’nin “yenilikçi”, Gamze Güven’in “yaratıcı” bakış açısı ile ortaya çıkan “ETİ Karam” ve “ETİ Tutku” çikolata tasarımlarının ETİ markasına ve Türkiye’ye uluslararası prestij kazandırdığını düşünüyorum.” dedi.
Gamze Güven; Yenilebilir tasarım, daha önce çalışmadığım bir alandı. Dolayısıyla ETİ Çikolata Kategorisi, ETİ Karam ve ETİ Tutku Çikolata için brief vermek üzere beni davet ettiğinde beni heyecanlandıran yeni bir alan ile tanışmış oldum. Kapsamlı bir brief süreci oldu. ETİ Pazarlama ekibi, gerek tüketici beklentilerini, gerekse yakın dönemde yaptırdıkları pazar araştırma verilerini çok iyi aktardılar. Tüm kalitatif tüketici odak grup çalışmalarının DVD filmlerini verdiler. Yüze yakın tüketiciyi dinledim ve odak grup toplantılarının filmlerini izleyerek bitter ve sütlü çikolata dünyasını iyice tanıma fırsatı buldum. Daha sonra bitter çikolata dünyasına ilişkin yine detaylı bir brief ve araştırma raporları verildi.
ETİ Tutku ve ETİ Karam çikolata tasarım sürecinde çikolatanın tarihi, yeme kültürü ve çikolata pazarı konusunda kapsamlı araştırma ve çalışmalar yaparak birçok alternatif tasarımlar geliştirdik.
ETİ Tutku Çikolota tasarımında Tutku bisküvinin iletişiminde yaratılmış olan absürt dünyadan ilham aldık. ETİ Tutku markasının mozaik karakterine ek olarak sıra dışı, çılgın ve şaşırtıcı imaja sahip, illüzyon yaratan esprili bir çikolata yaratmaya çalıştık. ETİ Tutku’da, dengeli ve simetrik gibi duran ama içinde eğrisel kanallar ve birbirinin aynısı olmasına rağmen farklı yönde ve bombede olan parçalar sayesinde bir illüzyon oluşuyor ve tasarıma bakan göz bu illüzyonu çözmeye çalışıyor.
ETİ Karam’da ise damak dokusuna yapıştırıp ağızda uzun eriterek yeme ritüelinden yola çıkarak bitter tablet dünyası için delikli ve özel dekorlu bir çikolata kurguladık. Yüzey kırılmaları sayesinde oluşan dekoru, bombeli formu ve delikli yapısının bütüncül tasarımı sayesinde piyasadaki klasik tablet çikolatalardan çok farklı, ezber bozan, bitter çikolatada reform yaratan bir tasarım oldu.” dedi.
Yenilebilir tasarım yeni rekabet alanıETİ’nin Tutku ve Karam Çikolata tasarımları ile Türkiye’de öncülerinden olduğu “yenilebilir tasarım” gerçeği, tüm dünyada inovasyon iştahı bitmek bilmeyen markaların rekabetteki yeni kilit faktörü olarak öne çıkıyor. Yapılan tüketici araştırmalarına göre, ürün ambalajların yanında artık ürünün kendisi de önemli bir satın alma kriteri haline geldi.
Tasarımın etki alanını genişletmesi, lezzet kadar görselliğin de öne çıkması ile keyif ürünleri üreten markalar da tüketicinin üründen aldığı hazzı artırma peşinde koşmaya başladı. Ürünün sadece lezzeti ile değil tüm duyulara hitap ettiği ölçüde haz verdiği bilinci ile markalar, “yenilebilir tasarım”a yönelmeye başladı.
ETİ Karam lansman
tarihinden itibaren toplam bitter pazarının %30’una ulaştı. Tutku
Çikolata’nın da katkısıyla ETİ, toplam tablet pazarının %20’sine ulaştı
ve pazarın 2. markası konumunda yer alıyor.